Все про фотографію

П`ятниця, 26.04.2024, 08:44
Вітаю Вас Гість

Реєстрація
Вхід
Головна » 2012 » Лютий » 6 » Підготовка фотографії до розміщення на фотосайті.

19:55
Підготовка фотографії до розміщення на фотосайті.

Для того, щоб підготувати фотографію до публікації на фотосайті завжди потрібно проробити з нею кілька операцій. Кількість операцій залежить від результату, який ви хочете отримати і в деяких випадках зводиться до елементарного зменшення розміру і виставлення точок чорного і білого. Внизу розглянуто більш складний приклад обробки.

Якщо як исходника є файл в одній з різновидів RAW-формату, то починати слід з пункту 1, а ті у кого відразу утворюється JPEG або TIFF формати, можуть відразу переходити до пункту 2.

1. Для RAW-конвертації в більшості випадків використовувати штатний конвертер Adobe Photoshop CS2 або перетворювач RAW, що йде в комплекті з цифровими камерами. Спочатку, викачані з флешки RAW-файли можна перетворити в JPEG-версію з невисокою якістю, а потім, оцінивши вийшло, що сподобалися картинки перетворювати вже в Фотошопі (ФШ), ретельно підбираючи параметри конвертації. При конвертації RAW краще ставити 16 біт колір. При свето / цветокоррекции (п.4) буде менше втрат і після перводе в 8біт зображення (наприклад, перед п.6) гістограма буде виглядати більш плавно (менше різких сплесків / провалів).

При цьому найбільшу увагу слід звертати на таке:

1.1 Коректність встановленої експозиції, виражена за допомогою гістограми. У більшості випадків вкрай бажано, щоб не було ні провалів в тінях, ні, тим більше, пересветов. Тобто гістограма не повинна стосуватися ні лівого краю шкали, ні правого. Це досягається шляхом переміщення движків exposure, shadows і brightness на першій вкладці "adjust" вікна RAW-конвертера Фотошопа.

1.2 Коректність встановленого при зйомці балансу білого. В конвертері підправляються або за допомогою движків "temperature" і "tint", або за допомогою взяття зразка білого або чисто сірого кольору з превьюшки знімка піпеткою.

1.3 Рівень чіткості - движок sharpness у другій вкладці конвертера "detail".

1.4 При зйомці з високими ISO можна регулювати рівень кольорового шуму движком "color noise reduction" у тій же другій вкладці.

1.5 На третій вкладці "lens" можна компенсувати віньєтування і крайові хроматичні аберації, що вносяться не дуже якісними об'єктивами.

Виконавши всі налаштування і задовольнившись отриманим результатом, натискаємо кнопку "open", запускаючи процес конвертування даного файлу.

2. Отримавши перетворене зображення, насамперед зберігаю його у файл з розширенням TIFF, інакше будь-який збій в роботі комп'ютера призведе до втрати виконаної роботи. Зберігати в форматі JPEG не слід, оскільки будь-яка редакція заново відкритого файлу неминуче призведе до втрат в якості картинки. JPEG - це кінцевий архівний формат, якщо шкода місця під TIFF-версію файлу. Потім можна зробити наступне:

2.1 При необхідності виправляти геометричні недоліки. Це:

2.1.1 Завал обрію - усувається за допомогою функції Image-RotateCanvas або функції Еdit-Transform-Rotate (після попереднього виділення всього кадра Ctrl-A).

2.1.2 Перспективні перекручування - усуваються за допомогою виділення всієї картинки (Ctrl-A) і подальшого застосування пункту меню edit-transform-perspective. Там потрібно братися за будь-який кут виділеної картинки і тягнути в сторону до повного усунення спотворень, потім тулиться "enter". Оскільки при цьому картинка кілька уплощается, то можна підтягти масштаб зображення по вертикалі за допомогою подальшого повторного виділення і застосування пункту edit-transform-scale.

2.1.3 Сферичні перекручування (дисторсію) усуваю пунктом filter-distort-spherize. При цьому розмір полотна слід збільшити рази в півтора в пункті меню image-canvas size, оскільки інакше сферична корекція буде застосована тільки до центральної частини картинки. Потім розмір полотна, відповідно, зменшується. У тому випадку, якщо у вас ФШ версії CS2, то краще використовувати для корекції дисторсії інструмент "lens correction" в меню "filter-distort".

3. Найчастіше необхідно провести певну ретуш отриманого зображення. Це можна зробити інструментом "clon stamp tool" з панелі інструментів. Вибираємо відповідний для клонування ділянка зображення "Alt-лівий клік миші" і далі клонують його поверх небажаних дефектів картинки (дроти, пил, прищики і т.п.).

4. Далі йде корекція кольору. Викликавши панель кольорокорекції Ctrl-U, можна налаштувати колірний баланс, яскравість і насиченість як по всім квітам відразу, так і по кожному з них окремо. Якщо потрібно тонувати знімок, то встановлюється прапорець "colorize" і движок "hue" рухається до отримання необхідного тону, а движок "saturation" до одержання необхідної насиченості кольору тонування. Не варто застосовувати надмірно яскраву тонування, куди як краще виглядає злегка тонована фота. При бажанні «витягнути» тіні або світла можна застосувати методику "image-ajustments-shadows/highlights".

5. Потім переходимо до зменшення розміру фотографії для публікації. Зменшення розміру картинки завжди приводить до втрати чіткості внаслідок неоптимальності алгоритмів інтерполяції. Методів компенсації цих втрат багато. Це і установка пункту "bicubic sharper" у вікні "image size", і застосування технології "unsharp mask", але можна застосувати й інший метод. Полягає він у наступному:

5.1 За допомогою Ctrl-J робимо копію основного шару картинки, переконавшись перед цим, що вихідний шар у нас один-єдиний.

5.2 Командою Shift-Ctrl-U обезбарвлюємо шар-копію.

5.3 Встановлюємо у вікні властивостей шарів метод змішування "soft light" для верхнього знебарвленого шару.

5.4 Відкриваємо вікно "filter-other-high pass" і встановлюємо радіус перетворення 2 пікселя. Натискаємо "OK".

5.5 Командою Ctrl-E зводимо разом верхній і нижній шари. Вийшло зображення зі злегка підвищеної чіткістю.

5.6 За допомогою пункту меню "image-image size" (Alt-Ctrl-I) зменшуємо розмір картинки до необхідного значення.

5.7 Повторюємо пункти 5.1-5.5 знову, але у вікні "filter-other-high pass" встановлюємо радіус перетворення 0.4-0.6 пікселя.

6. У вікні зміни розмірів полотна "image-canvas size" (Alt-Ctrl-C) встановлюємо canvas extention color на чорний і збільшуємо горизонтальний і вертикальний розмір полотна на дві одиниці кожен. Таким чином, наша картинка буде мати тоненьку чорну рамку в один піксель з кожної сторони, що іноді поліпшує сприйняття фотографії.

7. У пункті "file-save for web", натиснувши на маленьку кнопочку зі стрілочкою, відкриваємо вікно "optimize to file size", встановлюємо результуючий розмір файлу і тиснемо "OK".

 

Переглядів: 6043 | Додав: Lisejkoa | Теги: Фотосайти, JPG, формати, jpeg, RAW | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Меню сайту
Реклама Tak.ru
Реклама
Форма входу
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 223
Погода

Соціальні мережі
Теги
LinkFeed
Статистика
Яндекс.Метрика CY-PR.com каталог сайтів
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Наші відвідувачі
Locations of visitors to this page